Groothoofdspoort Dordrecht, waterzijde. De Groothoofdspoort, eens onderdeel van de imposante Dordtse stadsmuur, kreeg zijn huidige vorm in 1616-1618 om de gasten die de stad bezochten in verband met de Synode van Dordrecht op passende wijze te ontvangen. Het beeldhouwwerk aan de waterzijde toont de Dordtse stedemaagd.
Het Hof Het Hof heeft in de loop der eeuwen meerdere functies gehad. Zo heeft het gefungeerd als gemeentehuis, werd er recht gesproken en belangrijke buitenlandse gasten ontvangen. Ook heeft het dienst gedaan als verblijfplaats voor Willem van Oranje en de graaf van Leicester.
De onbeschaamde
Het huis de Onbeschaamde dankt zijn naam aan de weddenschap van de drie broers Van Beveren over wie het meest gewaagde beeld op zijn gevel zou durven te zetten. Abraham van Beveren liet een naakt jongetje tegen de gevel aan het huis in de Wijnstraat in Dordrecht plakken.
De Biesbosch
De Biesbosch is ontstaan na de Sint-Elisabethsvloed van 1421, toen de Groote of Zuidhollandsche Waard veranderde in een grote binnenzee. Zestien dorpen werden door het water opgeslokt. De naam Bergsche Veld werd veranderd in Biesbosch (bos van biezen).
Stadhuis Dordrecht
In 1383 werd het door Vlaamse kooplieden gebouwd en gebruikt als markthal. Vanaf 1544 zetelden de bestuurders van de stad er en vond het gebouw zijn bestemming als stadhuis. Het plein voor het stadhuis dateert uit 1679, de gevel en de trap met leeuwen uit de 19e eeuw.

  Inschrijving voor de cursus Dordtologie is voorshands niet mogelijk.Ik heb een vraag/opmerking

   

  Mijn gegevens zijn:

   

  Naam (verplicht)

     

  Adres (verplicht)

     

  Postcode (verplicht)

     

  Plaats (verplicht)

     

  Telefoon (verplicht)

     

  E-mail (verplicht)

     

  Onderwerp

     

  Opmerkingen

       

   

   

   

  Inschrijven

  Vul het inschrijfformulier in en mail naar

  Marijke Brand op emailadres

   

  dordtologie@historischplatformdordrecht.nl

   

  Secretariaat

  Stichting Historisch Platform Dordrecht

  Varkenmarkt 73, 3311 BR Dordrecht

  info@historischplatformdordrecht.nl

   

  Privacybeleid
  zie www.historischplatformdordrecht.nl
   

  Bestuur Historisch Platform

  Elisabeth van Heiningen, voorzitter

  Dick Swier, secretaris

  Jan  van den Berg, penningmeester