“Het is even onvoorstelbaar dat God wel bestaat, als dat hij niet zou bestaan.”
Kees Buddingh' - Dichter uit Dordrecht
Stadhuis Dordrecht
In 1383 werd het door Vlaamse kooplieden gebouwd en gebruikt als markthal. Vanaf 1544 zetelden de bestuurders van de stad er en vond het gebouw zijn bestemming als stadhuis. Het plein voor het stadhuis dateert uit 1679, de gevel en de trap met leeuwen uit de 19e eeuw.
Gevelstenen Men hoeft in Dordrecht maar om zich heen te kijken om te ervaren hoeveel monumentaal erfgoed de stad bezit. Dordrecht, de oudste stad van Holland, telt bijna 1.000 Rijksmonumenten en ruim 600 Gemeentelijke monumenten en vele prachtige gevelstenen.
Groothoofdspoort, waterzijde De Groothoofdspoort maakte deel uit van de imposante stadsmuur die Dordrecht omringde. De poort kreeg haar huidige uiterlijk in 1616-1618 om de deelnemers aan de Synode van Dordrecht welkom te heten en te imponeren. Aan de waterzijde is een beeltenis van de Dordste stedemaagd aangebracht, zij verwelkomt de gasten van Dordrecht.
Het Hof Het Hof heeft in de loop der eeuwen meerdere functies gehad. Zo heeft het gefungeerd als gemeentehuis, werd er recht gesproken en belangrijke buitenlandse gasten ontvangen. Ook heeft het dienst gedaan als verblijfplaats voor Willem van Oranje en de graaf van Leicester.
De onbeschaamde
Het huis de Onbeschaamde dankt zijn naam aan de weddenschap van de drie broers Van Beveren over wie het meest gewaagde beeld op zijn gevel zou durven te zetten. Abraham van Beveren liet een naakt jongetje tegen de gevel aan het huis in de Wijnstraat in Dordrecht plakken.
De Biesbosch
De Biesbosch is ontstaan na de Sint-Elisabethsvloed van 1421, toen de Groote of Zuidhollandsche Waard veranderde in een grote binnenzee. Zestien dorpen werden door het water opgeslokt. De naam Bergsche Veld werd veranderd in Biesbosch (bos van biezen).
  • Home
  • Cursusinhoud
  • Docenten
  • Foto’s
  • Nieuws
  • Contact / Inschrijven

Stichting Historisch Platform Dordrecht

De Stichting Historisch Platform Dordrecht werd opgericht in 2008 en heeft als doel het bevorderen van de samenwerking tussen de verschillende historische verenigingen en erfgoedinstellingen in Dordrecht, en daardoor versterking van de erfgoedsector als geheel, maar ook van de afzonderlijke organisaties.

Met dit doel worden per jaar twee bijeenkomsten van de aangesloten verenigingen/organisaties gehouden. Besproken worden actuele thema’s. Daarnaast wordt nieuws over de activiteiten van de organisaties uitgewisseld en bekeken in hoeverre samenwerking en coördinatie nodig en wenselijk is. Verder neemt het Platform deel aan activiteiten die verband houden met het doel van de stichting, zoals onlangs het Stadsberaad over de historische binnenstad.

Binnen het Platform functioneert de werkgroep Bouwhistorie. Deze werkgroep assisteert het vakteam Erfgoed van de gemeente Dordrecht met het -letterlijk en figuurlijk- in beeld brengen van historische panden in Dordrecht. Voor meer informatie: www.historischplatformdordrecht.nl of klik hier.

 

Aangesloten organisaties

Archeologische Werkgemeenschap voor Nederland, Lek- en Merwestreek, www.awn-lek-merwestreek.nllinks3
Bureau Monumentenzorg, www.dordrecht.nl 
Vereniging Dordrechts Museum, www.verenigingdordrechtsmuseum.nl                                                          Dordrechts Museum, www.dordrechtsmuseum.nl 

Dordts Patriciërshuis/Museum aan de Maas, www.dordtspatriciershuis.nl

Regionaal Archief Dordrecht, www.regionaalarchiefdordrecht.nl 
met onder andere het Biografisch Woordenboek, www.regionaalarchiefdordrecht.nl/biografisch-woordenboek

Illustre Dordracum, www.dordrechtmonumenteel.nl
Natuur- en Cultuurhistorisch Museum TwintigHoeven, www.twintighoeven.nl
Nationaal Onderwijsmuseum, www.onderwijsmuseum.nl                                                                    
Orchest Vereeniging Dordrecht, www.orchest-vereeniging.nl
Oranjedagcomité,  www.koninginnedag.dordt.nl
Platform Stedelijke Herdenking
Stichting Gilde-Dordrecht,
www.gilde-dordrecht/stadswandelingen.htmlinks4
Stichting Museum 1940-1945, www.museum14901945.nl
Museum Huis Van Gijn, www.simonvangijn.
Stichting tot Behoud van de Augustijnenkerk, www.augustijnenkerk.nl
Stichting Openbare Bibliotheek A-Z Dordrecht, www.debibliotheekatotz.nl
Biebmaps Openbare Bibliotheek A-Z Dordrecht, www.biebmaps.nl
Vereniging Oud-Dordrecht, www.oud-dordrecht.nl
Stichting Park Merwestein, www.parkmerwestein.nl
Vereniging van Vrienden van de Grote Kerk te Dordrecht, www.vriendengrotekerkdordrecht.nl
Vereniging voor Industriële Archeologie (VIAZ), www.viaz.nl
VVV Zuid-Holland Zuid,
www.vvvdordrecht.nl

 

 

Fotografie: de foto’s op deze website zijn afkomstig van ondermeer de Dordtse fotograaf Fokko van der Straaten, www.fokkografie.nl. De foto van de Groothoofdspoort, waterzijde is gemaakt door Herman A. van Duinen.

© Dordtologie 2022 | Algemene voorwaarden | vormgeving Me2 Design